Jaakko Enkeli Lentokenttä on Maami Snellmanin uusin kirja (Myllylahti 2018)

Ehkä jo arvaatkin: uutuuskirjan päähenkilö ei ole henkilö vaan kissa. Eikä mikä tahansa kissa, vaan erityinen norjalainen metsäkissa. Kun Jaakko Enkeli Lentokenttä joutuu yllättäen eroon (tai siis päättää joutua yllättäen eroon) perheestään, muodostuu veikeästä tarinasta vauhdikas kissamaisia kujeita sisältävä seikkailu.

Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa (Myllylahti 2018) on Maami Snellmanin kirjoittama ja Sanna Pelliccionin kuvittama lastenkirja lapsille ja aikuisille.

Loikataan hetimmiten Maamin juttusille! Kissakas kysyy ja Maami vastaa:

Ohoi joulupukin apurit ja muutkin! Ostamalla tuotteita kissataloista ja eläinsuojeluyhdistyksistä tukee kodittomien kissojen hyväksi tehtävää työtä. Siksipä loikkaa Kissakkaan kokoamaan linkkilistaan. Siitä on apua joulukortteja, tulevan vuoden kalentereita ja muita kissa-aiheisia lahjoja ja tuliaisia etsiville.
Ni'in, Porvoon mitalla, kuten Miukumaa-blogissa kuulutetaan. Kivaa kissan kokoisin kirjaimin, todetaan puolestaan Autuas olo -blogissa. Sellainen päivä oli heinäkuun viimeinen lauantai. Silloin joukko kissabloggaajia suuntasi äskettäin avattuun kissamuseoon. Sen jälkeen määräpäänä oli museon lähellä sijaitseva Tolkkisten kissatalo.
Itävallassa ja siellä Marx Hallessa Wienissä järjestettiin 29. - 30.10.2016 FIFe World Winner -näyttely. Siihen osallistui kaikkiaan yli 1 300 kissaa. Niistä 59 edusti Suomea.

Tänä vuonna tuomarin parhaiksi kissoiksi valittiin 23 suomalaiskissaa. Näistä upeista rotunsa edustajista voittajiksi loppukilpailussa julistettiin kolme kissaa.

"Eeemeliii!" kajahtaa Muhniemessä Kouvolassa. Korvenkylän kesäteatterin lava muuttuu Vaahteramäeksi ja kouvolalainen Inka Jokela Eemelin pikkusiskoksi Iidaksi.

Sessu "roudarimutsi" Jokela kuljettaa ja kannustaa tytärtään, mutta ei Inka ole perheen ainoa kesäteatteritähti. Kun kuljetuskopan nostaa esille, on Raakkel-kissa valmis illan näytökseen.
 

Turkulaiskissat Hiski ja Luukkonen tekivät sitä, mitä 1500- ja 1600-luvulla eläneillä kateilla oli tiettävästi muutenkin tapana tehdä. Ne kuljeskelivat pitkin Suomen suurimman kaupungin kujia ja herkuttelivat pyydystämillään hiirillä ja rotilla.

Cision on listannut Suomen suosituimmat lemmikkiblogit, ja mukavan kissaiselta näyttää: Top 10 -listalla viiden joukossa on neljä mahtavaa kissablogia. Vaan mikäpä horjuttaisi ykkösen asemaa – ei niin mikään, sillä Naukulan kerho on jo kolmannen kerran peräkkäin Suomen suosituin lemmikkiblogi.

Marraskuun toisena viikonloppuna eli 12. - 13.11.2016 vietetään Helsingin messukeskuksessa jälleen Meidän viikonloppu -tapahtumaa. Tuttuun tapaan Lemmikkimessujen puolelta löytyy kissamaista tietoa ja viihdykettä, yhdistyksiä ja järjestöjä.

K
issakas poimi messutarjonnasta mieluisia makupaloja kissanystäville. Ole hyvä!

Aivan ensimmäisenä ruotsalaiskirjailijan oma kissatilanne: Bo Söderströmin kotona asustavat Simba, Sepia ja Chai.

Niiden omistaja työskentelee Tukholmassa päätoimittajana Ruotsin kuninkaallisessa tiedeakatemiassa. Tutkimuksia tämä biologian dosentti on tehnyt niin kesyistä kuin villeistä kissoista - tarkemmin maukaistuna lumileopardeista ja leijonista. Muutenkin Söderström vaikuttaa olevan vallan viehtynyt kissoihin.

Alussa oli limonadi, punaherukka ja kissa. Ja sitä ennen olivat Tuomo Tenhunen ja Mikko Romppanen, jotka perustivat Honkajoen Panimon.

- Honkajoki on sahtipitäjä, ja ajatuksena oli, että alamme tehdä sahtia. Matkan varrella liikeidea kehittyi ja päätimmekin lähteä limonadeilla liikkeelle, Mikko Romppanen kertoo.

Lontoon kaduilla elävä kissa ja huumeista eroon taisteleva katusoittaja ystävystyvät. Oranssi kissa muuttaa lopulta molempien elämän parempaan suuntaan. Kyllä, tämä parivaljakko on maailman kuuluisin katukatti eli Bob ja sen isäntä James Bowen.

Näihin tositapahtumiin perustuvat kirjat
ovat ihastuttaneet ympäri maailmaa, ja viime marraskuussa juhlittiin Lontoossa A Street Cat Named Bob -elokuvan maailmanensi-iltaa.

Vihdoin sellainen perustetaan Suomeen, kissamuseo nimittäin. Hannele "Hanu" Luukkaisen mukaan pytinki on pystyssä ja esinekokoelmat ovat olleet koossa jo vuosia.

- Olen kerännyt kissaesineitä puolen vuosisadan ajan ja haaveissa on ollut, että muutkin ihmiset pääsisivät niitä ihastelemaan. Vuonna 2000 kun Helsinki oli kulttuuripääkaupunki, yritin saada Stadia perustamaan kissamuseon, mutta en saanut alan päättäjiä innostumaan.

 

Viime vuoden tilastot on nyt Suomen Kissaliitossa laskettu ja tarkistettu. Vuonna 2016 rekisteriin ilmoitettiin kaikkiaan 4 133 kissaa, joista uroksia oli 2 207 ja naaraita 1 926. Tuontikissoja rekisteröitiin 280 kissan verran. Rekisteröintimäärät pysyivät suunnilleen samana kuin edellisvuonna.

Kovasti hemmotellaan, kirjoja lukevia kissanystäviä nimittäin. Loppuvuoden uutuuskirjojen sivuilla tapaamme kuvillaan hurmaavan oululaiskissa Sämpyn, tutustumme hellittyjen, lellittyjen, vainottujen kissojen historiaan ja joulua vietämme katukatti Bobin seurassa. Myös nirppanokkaisella Kyllikillä on sanansa maukaistavana.

Lontoon kaduilla elävä kissa ja huumeista eroon taisteleva katusoittaja ystävystyvät. Oranssi kissa muuttaa lopulta molempien elämän parempaan suuntaan. Kyllä, tämä parivaljakko on maailman kuuluisin katukatti eli Bob ja sen isäntä James Bowen.

Tositapahtumiin perustuvat kirjat ovat ihastuttaneet ympäri maailmaa. Lokakuussa 2015 alkoivat ensimmäiseen kirjaan (A Street Cat Named Bob) pohjautuvan elokuvan kuvaukset.

Maailman eläinten päivää vietetttiin 4.10. ja tuo tiistai aloitti eläinten viikon. Eläinten päivä on samalla eläinten suojelupyhimyksen, Fransiskus Assisilaisen, muistopäivä. Lokakuun neljäntenä on kunnioitettiin eläimiä ympäri maailmaa tänä vuonna 85:nnen kerran.

Eläinten viikko on puolestaan lähtöisin täältä meiltä Suomesta. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liiton aloitteesta sitä on vietetty vuodesta 1959.
Eläinten viikon teema on tänä vuonna hevonen.

Kissavideoita, kissaideoita, kissalinkkejä, kissavinkkejä. Monenmoista kissa-aiheista oli mennyt vuosi 2016 Kissakkaassa. Tee loikka kunkin kuukauden luetuimpaan kissajuttuun. Tätä kautta, ole hyvä:

Pikku Kakkonen on tänä syksynä kissaisempi kuin koskaan. Uuden sarjan nimi on Kissat ja pääosassa siinä ovat taitavat kissat eri puolilta Suomea. Mukana ovat muun muassa sankarikissan arvonimen saanut Jesse Iitistä ja kelloa soittava Mercedes Kiimingistä (juu-u, sama Mercedes kuin sokean Miuku-kissan kotona).

Kissoja on nähtävillä Pikku Kakkosessa perjantai-iltaisin 21.10.2016 lähtien. Pikku Kakkosen alkamisaika on klo 17 ja kanava YLE TV2. Näillä näkymin televisiossa näytetään jaksot 1 – 8, ja jaksot 9 – 11 voi katsoa Ylen nettisivuilta. Kaikki jaksot tulevat katseltavaksi Yle Areenaan. 

Suomen Kissaliitto ry on viime vuosina palkinnut urotöitä tehneitä kissoja. Sellaisia ovat esimerkiksi Jesse (kuvassa), Pekko ja Ville. Palkitut kissat ovat saaneet Sankarikissan arvon ja arvonimen edellytys on, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.
 

Lemmikkiaiheinen blogiportaali Morrr on avannut uuden palvelun. Siinä lemmikkieläinten omistajat voivat vertailla eläinlääkäripalveluiden hintoja ja laatua.

- Valta on kuluttajalla ja hän voi itse valita, miten priorisoi hinnan ja laadun välillä: joku valitsee edullisimman vaihtoehdon, kun taas toinen tekee varauksen arvostelujen perusteella, kertoo Morrr Oy:n toimitusjohtaja Jani Tierala.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita