Joulutähti tai hyasintti olisi mukava näin jouluna mutta. Ja mutta-sanan jälkeen mieleen loikkaa kissa, joka on kiinnostunut kukista mullanmöyhentäjänä tai maistajana tai molempina.

Monessa kissallisessa kodissa joulua vietetään ilman kukkia. Syy on se, että suosituimpien joulukukkien joukossa on monta myrkyllistä kasvia. Myrkytystietokeskuksen kasvilistauksesta käy ilmi, että myrkyllisiä ovat ainakin joulutähti, hyasintti, jouluruusu, ritarinkukka eli amaryllis, atsalea, hortensia ja syklaami.

Helena Timperin kotona kaikki kukat on laitettu mahdollisimman ylös, lähes katon rajaan. Hän kertoo, että noin puolivuotiaalle Väinö-kissalle maistuvat kukat.

Sitten Helena sai ajatuksen laittaa kukkanen lasisen lyhdyn sisälle.

- Idea syntyi siitä, että olin juuri ostanut lyhdyn ja se oli vielä pöydällä. Sain kukan ja hetkessä olivat kaikki kolme rinnakkain: lyhty, kukka ja Väinö. Ehdin juuri työntää kukan lyhtyyn Väinöltä suojaan.

Seuraavaksi v
alkoinen joulutähti sai seurakseen jouluvaloja. Helena otti koko komeudesta kuvia ja lisäsi ne Facebookin kissaryhmään.


vaino_ja_joulukukkalyhty   


vaino_rennommin_joulukukkalyhdyn_kanssa


Myös Kissakas huomasi kuvat ja hienon idean ja sai Helenalta luvan jakaa kuvia omalla FB-sivullaan. Minna Haapaniemi innostui jo samana päivänä kokeilemaan ideaa käytännössä.

- Saan minäkin vielä joulutähden eikä tarvitse häätää kollipoikaa mullittamasta kukkasta, se kun ei syö noita vaan levittelee mullat ympäriinsä, hän kommentoi.


 

minna_haapaniemen_lyhty_joulukukalle


- On muuten nätti! Kukka saa olla ihan rauhassa ja kaiken lisäksi kylmälle altis joulutähti saa suojaa tuosta lyhdystä, kehuu Minna lopputulosta.

Hyasinttikin voi muuttaa lyhtyyn, kuten Susanna Häsän luona.


 

susanna_hasan_joulukukkalyhty_jossa_hyasintti


Susanna paljastaa, että kissojen ulkoillessa hän pitää lyhdyn ovea auki. Näin hyasintin jouluinen tuoksu leviää huoneeseen.

- Kovin paljoa ei ole kissoja kiinnostanut. Jos pöydällä olisi ilman lyhtyä, niin ei olisi hyasintistä mitään jäljellä.

Jouluksi Helena Timperi suunnittelee laittavansa kukan juurelle joulupalloja. Jatkokäyttöäkin hän on jo miettinyt.

- Lyhtyähän voi muokkailla vuodenaikojen ja mielikuvituksen mukaan. Syksyllä sammalta ja kuiva karahkanpätkä pystyyn, johon laittaa valoköynnöksen ja reunoille erilaisia varpuja. Lemmikkieläinystävällistä! On muutakin käyttöä lyhdylle kuin varastointi pimeän ajan jälkeen.Entä löytyykö myrkyttömiä joulukukkia? Myrkytystietokeskus on julkaissut kasviluettelon, jossa on listattuna sekä myrkyttömät että myrkylliset kasvit aakkosjärjestyksessä. Kasviluettelo löytyy täältä. Sen mukaan myrkyttömiä joulukukkia ovat ainakin joulukaktus ja tulilatva.

Eläinten myrkytystapauksissa Myrkytystietokeskuksessa neuvotaan kääntymään kunnan eläinlääkärin tai muun päivystävän eläinlääkärin puoleen.

 

Kommentit  
0 # Mervi Mansikka 14.12.2016 20:56
Laitoin myös hyasintit lyhtyyn, jotta saa tuosun muttei Selma pääse koskeen. Juti ei onneksi ole kuin nuuhkimassa kukkia....
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita