Ähtärissä on parhaillaan menossa ilveksen käyttäytymistä selvittävä tutkimus. Euraasian ilvekseen keskittyvä tutkimus on ensimmäinen ja ainutlaatuinen Suomessa ja tiettävästi koko maailmassa.

- Etsimme sopeuman, opitun ja geneettisen perimän ilmentymiä
tarhaoloissa elävien ilvesten käyttäytymisessä. Lisäksi muodostetaan mukana olevien ilvesten persoonallisuuskuva sekä seurataan yksilöiden mielentilaa ja sen muutoksia vuorokauden ja vuoden eri aikoina, selittää Ilveskeskuksen Jussi Ristonmaa.

 

ilvestutkimukseen osallistuva ilves


Hän kertoo, että ilveksen persoonallisuuskuva muodostuu useista eri seikoista, kuten hännän ja korvien asennoista ja liikkeistä sekä pupillien ja silmien muodosta, koosta ja liikkeistä.

- Lisäksi personaallisuuskuvaan vaikuttavat useat ilvesten äänteiden ja yleisen ilmiasun vaihtelun korrelaatiot eli riippuvuudet. Vaikuttavina tekjiöinä on huomioitu myös noin 100 eri muuttuvaa ulkoista tekijää, joilla on vaikutusta ilveksen käyttäytymiseen.

Tutkimus toi tilauksen kissanleluja käsityönä valmistavalle aCat & liCatille. Jyväskyläläinen yritys tekee leluja lemmikkikissoille Suomessa ja maailmalla, mutta myös Korkeasaaren manulit eli aasialaiset arokissat ovat päässeet niitä testaamaan.

Tällä kertaa vastaanottajat olivat kuitenkin vielä isompia kissaeläimiä. Ilvekset saivat 40 senttimetrin pituisia ja 15 sentin levyisiä nahkaisia patukoita.


- Valitettavasti keltainen ja vihreä väri ovat erittäin hankalia saada nahkoihin, joten päädyimme siniseen ja punaiseen väriin. Patukat täytettiin lampaanvillalla sekä lampaanvilla ja matatabi -täytteellä. Matatabilla varustettu lelu merkittiin vielä ympäri kiertävällä valkoisella nahkapäällikeompeleella, jotta Jussi erottaa kaukaakin matatabia sisältävän lelun, selittää aCat & liCatin Satu-Mia Seväkivi.

Niin kuin pienempien kissojen leluissa, myös ilvesten vastaavissa mutta huomattavasti isommissa on reikiä. Näin matatabin ja villan tuoksut tulevat paremmin esiin.

- Koska ilvesten kynnet jäävät helposti kiinni erilaisiin materiaaleihin, patukoissa ei ole mitään ylimääräistä uloketta tai härpäkettä. Päädyimme lopulta ihan yksinkertaiseen suureen Nahkapotku-nimiseen leluun.aCat & liCat teki ilveksille leluja tutkimuskäyttöön


Näillä erilaisilla nahkapatukoilla Jussi Ristonmaa testaa värin ja hajun merkitystä ilvesten reaktioon.

- Jos vaikuttaa, onko tietyllä väri-haju yhdistelmällä selvä korrelaatio. Tulokset voivat avata ymmärrystä ilveksen käyttäytymisessä olevien valintatilanteiden taustalla vaikuttavista muuttujista, Jussi Ristonmaa kertoo.


Ensimmäinen koe oli tänä keväänä ja toinen koe on tulossa tämän syksyn aikana. Tähän mennessä patukoihin on tutustunut Ähtärissä viisi ilvestä, joista neljä on naarasilvestä ja yksi uros. Ilveksistä kaksi on villiä, yksi puolivilli ja kaksi tarhassa elävää. Pieniä osia tutkimuksesta tehdään myös Ranualla ja Korkeasaaressa.

- Useita uusia ilveksen käyttäytymisessä ilmeneviä asioita on avautunut ja aineistoa ruodittaessa avautuu varmasti lisää. Tutkimuksen aineistoa käydään läpi ensi talven aikana, ja keväällä 2017 voi kokonaisuus jo hieman hahmottua.

 


Lue lisää ilveksistä Ilveskeskuksen kotisivuilta.

Lue lisää kissanleluista aCat & liCatin Facebook-sivulta.
Tiesitkö, että ilveksen sukuun kuuluu neljä eri ilveslajia? Meillä täällä Suomessa asustavat ilvekset ovat Euraasian ilveksiä (Lynx lynx), joiden elinalue kattaa suurimman osan pohjoisesta pallonpuoliskosta. Pyreneitten niemimaalla tavataan Espanjan ilvestä (Lynx pardinus) ja Amerikan mantereella elää Punailves (Lynx rufus) ja Kanadan ilves (Lynx canadensis).

Ilveksen tuntomerkit ovat poskiparta, korvien tummat tupsut ja töpöhäntä, jonka viimeinen kolmannes on Euraasian ilveksillä musta. Turkin täplitys voi vaihdella jopa saman pentueen sisällä: hyvin täplikkäitä kutsutaan kissailveksiksi, täysin täplättömät ovat susi-ilveksiä (täplien tilalla mustia juovia selässä) ja ne ilveksen, joilla on täpliä vain alaraajoissa, ovat puolestaan kettu-ilveksiä.


Lähde: ilveskeskus.fi

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita