"Eeemeliii!" kajahtaa Muhniemessä Kouvolassa. Korvenkylän kesäteatterin lava muuttuu Vaahteramäeksi ja kouvolalainen Inka Jokela Eemelin pikkusiskoksi Iidaksi.

Sessu "roudarimutsi" Jokela kuljettaa ja kannustaa tytärtään, mutta ei Inka ole perheen ainoa kesäteatteritähti. Kun kuljetuskopan nostaa esille, on Raakkel-kissa valmis illan näytökseen.
 

Korvenkylän kesäteatterin yksi tähdistä on Raakkel-kissa


Alun perin Kissankulman kissana oli tarkoitus käyttää pehmolelua. Sessu ehdotti ohjaaja Mari Kahrille oikeaa kissaa, ja niitähän Jokelan perheestä löytyy: Antsku, Benetton, Robin, Raakkel ja Risto.

Kukaan ihmisnäyttelijöistä ei ollut pahasti kissoille allerginen, ja niinpä ohjaaja innostui nelijalkaisesta ensikertalaisesta.

- Onhan aito eläin aina katsetta vangitsevampi ja tuo kohtauksiin omaa ihastelun aihetta. Esityksessä Raakkel ei ole ainoa eläinnäyttelijä, mukana on myös Oiva-vasikka, Sessu kertoo.

Raakke-kissa ja Oiva-vasikka Korvenkylän kesäteatterissa


Inka ja Sessu miettivät kohtaukseen ensin Ristoa. Se kun on perheen kissoista nuorin, rämäpäisin ja pelottomin.

- Risto oli harjoituksiin lähdön aikaan kuitenkin päiväunilla, joten hetken mielijohteesta napattiin mukaan ohi kävellyt Raakkel.

 

Mikrofoniäänet tutuiksi jutuiksi

 

Raakkel muutti pentuna Jokeloille Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistyksestä. Eemelin ja Iidan perheen kissaa esittävä 5-vuotias lemmikki on hurmannut koko 25 hengen kesäteatteriryhmän.

- Kaikki tulevat tervehtimään Raakkelia ja tämähän ottaa vastaan jokaisen tervehdyksen häntä pystyssä kehräten ja puskien. Raakkel lähestyy itse jopa aivan vieraita ihmisiä.

Vaahteramäen Eemeliä katsomassa ja mukana tietysti myös Raakkel


(Yllä olevasta kuvasta Sessu kertoo näin: "Raakkel tuntui sisäistävän olevansa osa näyttelijäporukkaa. Kun ohjaaja antoi palautetta ennen ensi-iltaa, istui Raakkel muiden joukossa kuuntelemassa.")

Ensin kissa oli parin viikon ajan mukana kokeilemassa kesäpestiään. Sessu Jokela tarkkaili harjoituksissa lemmikkiään ja muuttuvia olosuhteita. Varsinkin äänet vaativat totuttelua.

Hän uskoo, että myönteiset kokemukset syntyivät ensimmäisissä harjoituksissa, jotka tehtiin ilman mikrofoneja. Kun ääntä vahvistavat laitteet tulivat mukaan, Sessu oli Raakkelin kanssa hieman kauempana kuuntelemassa.

- Seuraavissa harjoituksissa äänet olivatkin jo tuttu juttu, eikä kissa niille enää korvaansa lotkauttanut. Juhannuksena ei ollut harjoituksia, ja Raakkel kulki kotona levottomana eteisen ja kopan väliä. Aivan kuin se olisi hoputtanut ”Äkkiä nyt, eikös jo lähdetä, mun pitäisi olla kohta lavalla”.

 

Kissa pien’ Iidan sylissä

 

Tämä kissanäyttelijä ei ole koskaan ollut herkkujen perään. Palkaksi se sai ulkoilua ennen ja jälkeen harjoitusten. Toisinaan ihmisnäyttelijöiden harjoitukset saattoivat kestää jopa kahdeksan tuntia.

- Siinä ajassa ehti hyvin nuuhkia ja tutustua metsäiseen kesäteatterimaastoon. Aina on tarjolla myös mahdollisuus vetäytyä takaisin omaan koppaan torkuille.
 

Tämä kesäteatterinäyttelijä tykkää nuuskia ja tutkia.


Vastanäyttelijä Inka Jokela on tottunut kissankäsittelijä. Hän kulki jo taaperona mukana löytöeläintalon hoitovuoroissa ja oppi kohtaamaan niin sosiaalisia kuin arempia eläimiä.

Inko Jokela on Vaahteramäen Iida ja Raakkel perheen kissa.


- Eläinrakkaus on tullut verenperintönä. Ja kyllähän eläimet sen vaistoavat keneen voi luottaa ja keneen ei. Raakkel on valinnut Inkan omaksi ihmisekseen ja nukkuu kotona yleensä aina hänen jaloissaan. Yhteistyö myös toisen Iidan roolissa olevan kanssa sujuu oikein hyvin, Sessu kehaisee.

Raakkelin vuoro on näytelmän ensimmäisellä puoliajalla. Kohtauksessa Raakkel – valjaissa, varmuuden vuoksi – tulee paikalle Iidan sylissä, ja tyttö laulaa Kissa pien' -laulun ja…

Vaahteranmäen Eemeli ja Iida sekä kissatähti Korvenkylän kesäteatterissa


...mutta eipäs kerrotakaan tässä aivan kaikkea!

 

Ensi-iltakukkana oma huisku

 

Sessu Jokela hämmästelee, miten enimmäkseen omissa oloissan viihtyvästä ja silityksiä välttelevästä kissasta on tullut esiin sen moninainen persoonallisuus.

- Ulkoilusta Raakkel on aina nauttinut ja siellä sitä saa silitellä vaikka kuinka paljon. Esityksiin valmistautuessa Raakkel todella nauttii saamastaan huomiosta, hurisee ja pörisee lähes tauotta ja käy puskemassa tutut ja vieraat. Uskomaton muutos, mutta niinhän se on, että ketään ei pitäisi luokitella tai määritellä.

Raakkel ja näyttelijätytöt Korvenkylän kesäteatterin maisemissa


Näytösiltoina kissatähti odottelee vuoroaan kopassa kulissien takana muiden näyttelijöiden kanssa. Iidat huolehtivat yhdessä Liina-piikojen kanssa, että kissa on oikeaan aikaan pois kopasta ja oman osuuden päätyttyä takaisin kopassa. Oma tarpeistokassi Raakkelilla on niin kuin muillakin näyttelijöillä.

- Väliaikatarjoilun se nauttii ennen ja jälkeen esitysten. Raakkelilla se tarkoittaa jaloittelua ruohoa syöden. Raksuja on myös tarjolla, ja vahinkoihin on varauduttu puhtailla alusilla.

Raakkel on tärkeä osa Korvenkylän kesateatterin henkilökuntaa


Ensimmäiset viralliset Eemeli-huudot kuuluivat Korvenkylän kesäteatterissa kesäkuun viimeisenä perjantaina. Ensi-ilta sujui Raakkelilta hyvin, samoin muut näytökset tähän mennessä.

- Ensi-iltakukkana se sai uuden, täysin oman huiskun. Siihen ei muut meidän kissalauman jäsenet saa koskea, vaan se säilytetään Raakkelin kopassa ja sillä leikitään vain esityksissä, Sessu selittää.
 

Raakkel-kissan ensi-iltahuisku.

 

Upeaturkkinen perusmaatiainen

 

Yksissä harjoituksissa Suomen kesä ja kattamaton teatterilava näyttivät huonot puolensa: juuri kun oli Raakkelin vuoro tulla lavalle, alkoi sataa kaatamalla vettä. Silloin kissa maukui Sessun mukaan niin, että hän oli vähällä hakea sen pois.

- Kohtaus kesti niin lyhyen aikaa, että siitä selvisi nopeasti. Ajattelin, että sen jälkeen Raakkelia ei taatusti saa enää lähtemään harkkoihin. Mutta ei, reippaana se oli lähdössä mukaan heti seuraavana päivänä. Tutut kehräykset valjaita pukiessa, kun tajusi, mitä on tulossa.

Vaahteramäen Eemelin lavasteissa Korvenkylän kesäteatterissa

Esitysten jälkeen roudarimutsi ottaa kerran vielä kissatähden esiin kopastaan. Viimeiset katsojat voivat käydä tervehtimässä ja juttelemassa kehrääväistä näyttelijää.

- Eniten on ihmetelty Raakkelin upeaa turkkia ja onko se tosiaan perusmaatiaiskissa. Katsomosta on kantautunut myös kommentteja siitä, miten rauhallisesti kissa hoitaa oman kohtauksensa.

Entä jos kouvolalaiskissalle tarjotaan uusia rooleja teatterilavalla tai vaikka valkokankaalla? Sessu Jokela on valmiina ja niin taitaa olla myös Raakkel.

- Tyylisuunnalla ei liene Raakkelille väliä. Parhaiten se sopii rooliin, jossa ollaan ulkona ja se saa mahdollisimman paljon huomiota!

 

Loikkaa Korvenkylän kesäteatterin Vaahteramäen Eemeli -näytelmän sivuille tätä kautta näin. >> 
 

Lue myös nämä Kissakkaan artikkelit:

* Onneli ja Anneli ja muuan filmitähtikissa Hartsa >>

* Kissa sinä olet tähti >>

* Kissani on valkokankaalla – tältä tuntuu nyt! >>

* Perjantai-iltojen Pikku Kakkosessa esiintyvät taitavat kissat >>

* TV:stä tuttu Misse Perdita kehrää esteille ja esiintymiselle >
 

Kommentit  
0 # Tiia K 29.07.2017 18:36
Kivaa oli tänään treffata kissafanituksen merkeissä ja onpa teillä upea kisuliini tuo kuvien kissa.

Ihanaa kesän jatkoa. :)
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita