Kuka olet?

Olen Kiti Kokkonen, näyttelijä ja Suomen Komediateatterin (aiemmin Komediateatteri Arena) taiteellinen johtaja. Elän uusperheessä avomieheni Ollin, bonustyttäreni Sofian ja bonuskissa Minin kanssa.

 

Millainen on kissatilanteesi tällä hetkellä?

Meidän perheellä on yksi seniorikissa, Mini. Alunperin Mini oli puolisoni Ollin ja hänen entisen tyttöystävänsä yhdessä hankkima kissa. Mini muutti meille reilu kaksi vuotta sitten eläkepäiviä viettämään.kiti_kokkonen_ja_mini-kissa

 

Miksi kissa?

Koska kissat on pyöreäpäisiä, pyöreätassuisia, karvapalloja. Itsenäisiä, mielenkiintoisia, omalaatuisia ja arvaamattomia. Söpöjä, älykkäitä, taitavia ja aivan ihania.

 

Millainen on ensimmäinen kissamuistosi?

Ensimmäinen kissamme oli lapsuuteni kodissa Ronski. Hän viihtyi paljon ulkona ja vietti päiviäkin metsässä. Bonusäitini mielestä Ronski soitti bändissä rumpuja ja oli siksi muutamia päiviä pois kotoa. Muistaakseni Ronskilla oli melko pieni pää ja iso vartalo.

Ronskin menehdyttyä meille muutti Röppänä, hän oli erikoinen kissa. Söi popcornia ja yhtenä jouluna punaisen joululameen kuusesta ja tapaninpäivänä se oli jo kymmenen senttiä pyllystä ulkona. Röppänä oli kiiltävästä joulukoristeestaan todella ylpeä. Pesi sen aamuin ja illoin ja käveli arvokkaasti, lame pyllystä liehuen. Loppiaiseen mennessä lame oli tippunut ja Röppänää mielestäni se vähän näytti harmittavan.

 

Mitä kissoihin liittyvää teit viimeksi? Entä mitä aiot tehdä seuraavaksi?

Mini tulee joka ilta kainaloon kiemurapalloksi. Tänään aamuni alkoi niin, että heräsimme Minin kanssa sohvalta vierekkäin. Kävimme kuistilla ihmettelemässä pakkasta ja sitten syötiin aamupala. Kun pääsen töistä kotiin, otan Minin aina syliin ja pidän rapsutushetken. Mini heittäytyy selälleen syliini ja tamppaa tassuilla naamaani ja minä silitän sen mahaa.


kitin_kissa_mini

 

Miten kehut, hemmottelet kissaasi?

Kuiskailen Minille nukkumaan mennessä erilaisia juttuja. Kerron, että Mini on mielestäni suuri ja taitava saalistaja, että hän tuo kotiimme niin paljon rakkautta ja lämpöä ja että hän on maailman ihanin Mini. Hemmottelen Miniä silittämällä ja rapsuttamalla, harjaamalla turkkia. Myös pienillä yllätyksillä, kuten lampaan sisäfilepalasilla.

 

Miten toimit, jos kissasi tekee jotain luvatonta?

Mini ei oikeastaan tee paljon mitään luvatonta, paitsi askarteluhuoneeseeni päästessään se heittelee matonkudepalloja ympäriinsä. Usein sanon “st!” ja napautan sormia ja siihen Mini kurnahtaa ja sitten lähtee muihin puuhiin. Mini on tosi älykäs ja tottelevainen.

 

Onko sinulla ja kissallasi päivittäisiä rutiineja? Millaisia?

On kyllä. Meillä on kolmenlaisia iltarutiineja. Joko Mini tulee vessanpöntön päälle istumaan, kun pesen hampaita ja kiipeää siitä syliini tai sitten menen keittiöön ja Mini kiipeää ikkunalta syliini, sammutamme valot ja menemme nukkumaan. Kolmas on sellainen, että jos satun nukahtamaan, tulee Mini omaan tahtiin viereen nukkumaan.

Nukahdan aina oikealle kyljelle ja laitan oikean käden semmoiseksi kehäksi ja ensin Mini tulee siihen kerälle naama minuun päin ja rapsutan hetken sen mahaa ja sitten Mini töpöttää tassulla minun naamaani pari kertaa ja nousee ja kääntyy selkä minuun päin kerälle siihen viereen ja ottaa tassulla halausotteen kädestäni.

Aamuisin herätään yhdessä samaan aikaan. Käydään kuistilla ihmettelemässä hetki ja tullaan sisälle aamupalalle.

Sellainenkin rutiini on, että aina kun annan Minille ruokaa, silitän sen päätä kolme kertaa ja sitten Mini alkaa syömään.

 

Kuka tyhjentää kissanhiekkalaatikon? Entä siivoaa oksennukset?

Suurimmaksi osaksi minä, mutta välillä myös muu perhe. Vähän tilanteen mukaan.

 

Miten annat kissalle lääkkeen?

Olen yrittänyt kaikenlaista ja menettänyt hermoni monta kertaa, mutta sitten sain ystävältäni loistavan neuvon. Lääke murskataan tosi pieneen määrään laktoositonta jugurttia tai voita ja annetaan syötäväksi ja jos Mini ei syö sitä, laitan sormella jugurtin tai voin sen etutassuun ja tällöin Mini nuolee sen vaistomaisesti itse puhtaaksi ja syö näin ohimennen myös lääkkeen.

 

Paras neuvo, jonka olet kissoihin liittyen saanut?

Yllä mainittu lääkkeen anto.

 

Kerro jotain, mitä monikaan ei tiedä sinusta ja kissoista.

Rakastan kissoja yli kaiken. Kerran nuolaisin Minin turkkia pari kertaa, kun ajattelin, että se ajattelee, että olen sitten sen emo. Että sitten meidän side syvenee. Tämä tuntui jälkeenpäin vähän hölmöltä, mutta olen tehnyt sen pari kertaa senkin jälkeen.

 

Mitä et voi käsittää kissoissa?

En voi käsittää miten ihania ne ovat ja niillä on joitakin hyvin omituisia juttuja. Kuten ei minkään saalistaminen. Äkkipysähdykset ja seinien tai muiden epämielenkiintoisten ja staattisten elementtien tuijottamishetket.
 

kiti_kokkosen_kissa_mini


Mitä olet oppinut kissaltasi?

Minin meille muutto on tuonut kotiimme paljon rakkautta ja hellyyttä. Olen oppinut Miniltä sellaisenkin, että välillä on hyvä ottaa pieni tauko ja rapsutella ja silitellä ihan rauhassa hetki.

 


KUVAT: Kiti Kokkonen


Mitä kirjailija Leena Lehtolainen kirjoitti Kissanystäväkirjaan? Lue Leenan vastaukset täältä.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita